A A A
 

Projectleider Zwerfafvaleducatie

Wat begon als zwangerschapsvervanging, mondde uit in ruim twee jaar betrokkenheid bij de zwerfafvaleducatie van de gemeente Amsterdam op VO scholen.

Bij het inwerken mocht ik komen kijken bij activiteiten op middelbare scholen. Eerlijk gezegd dacht ik vooraf: zwerfvuil prikken? Met pubers? Wordt dat wel leuk? 

Mijn eerste bezoek was aan een NT2 klas op het Montessori College Oost. Virgil Bawits gaf een Nederlands ondersteunende les waarin de leerlingen, tussen de 12 en 16 jaar en vaak nog maar nét Amsterdammer, meer leren over afval. Wat doe je met je afval en waarom is het belangrijk dat je het niet op straat gooit? Waarom scheidt Amsterdam afval en wat maken we daarvan? Elk plaatje en elke video die Virgil in de les liet zien, was ook echt in Oost geschoten.

Want, leerde ik: een vuilnisbak in Oost kan er heel anders uitzien dan in West. Dus moet je de leerlingen wel precies laten zien wat ze in hun omgeving terug zien. Hoogtepunt waren de mannen van Schoon, die vertelden over hun werk als vuilnisman. De jongeren wilden het liefst allemaal ook morgen beginnen. Hoe oud moet je zijn? Heb je een diploma nodig? Ze waren licht teleurgesteld toen bleek dat je echt 18 moet zijn voor dit werk.

Dan het prikken. Ik keek mijn ogen uit. Leuk dat ze het vonden! Hier en daar ontstond een scrum rondom grotere stukken afval, omdat elke leerling graag het meeste wilde prikken. Samen met hen verwonderde ik me over wat er eigenlijk allemaal te vinden is op straat.

Voor mij kwam de absolute uitsmijter van Henry. Hij gaf een oplossing voor een probleem dat mij altijd mateloos irriteert: kauwgum. Zijn tip: heb je kauwgum, op straat, onder je schoenen, in je kleren, gebruik cola om het eruit te halen. Dat werkt altijd. Dank je wel Henry!

Henry

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen